Како до чистијег ваздуха? Законском забраном продаје сировог лигнита?

Ако претпоставимо да је много лакше забранити најштетнију врсту горива него контролисати да ли је појединачно сваки килограм у милионима тона угња који се користе штетан таман толико да ипак буде прихватљиво да се користи, шта можемо да урадимо?

Hand

Ово постижемо тако што ћемо као грађани искористити своје право и на дневни ред Народне Скупштине ставити закон, написан онако како ми желимо.

Народна иницијатива и референдум?

Устав Републике Србије предвиђа начине вршења суверености од стране грађана *, они то или раде преко изабраних представника, а МОГУ и непосредно, референдумом и народном иницијативом **.

Поред већ послатог дописа*** којим тражимо да државни органи реагују и отпочну процес доношења прописа којима ће се продаја, а потом и употреба сирвог лигнита забранити, ми хоћемо да убрзамо цео процес.

Кораци до народне иницијативе

01

Грађење националне лидерске мреже

Да би било могуће скупити преко 30 000 руком датих потписа у току 7 дана, биће неопходно да велики број грађана преузме иницијативу и улогу лидера у својим заједницама. Они ће потом, у склопу кампање, са својим комшијама, пријатељима и породицом организовати резличите садржаје и тако циљеве кампање приближити својој заједници.

Tree

02

Активности учесника кампање

Активности у кампањи морају бити реализоване транспарентно и пристојно као и уз поштовање других чланова заједнице и страначки неутрално-инертно. Све активности треба реализовати искључиво јер верујемо да велики број нас уз лепо дружење, али и врло доследан, прецизно испланиран и одлучан рад, може да учини велике ствари. И зато у сваком тренутку треба да дамо све од себе да уживамо и радимо ствари које нас испуњавају и чине нашу заједницу бољом.

Tree

03

Прикупљање подршке

Јако је битно да се о свему овоме разговара, да што више људи зна, изнесе свој стави и чује аргументе кампање. Само овако ће довољан број људи подржати и потписати народну иницијативу.

Pre
Posle
Before campaign

04

Прелиминарни потписи

Прелиминарни потписи су потписи људи који ће када дође прикупљање потписа, својим потписом подржати народну иницијативу(прелиминарни потпис -> званични потпис).

Ови потписи су битни јер ћемо тако већ од првог дана знати где када и колико потписа можемод а очекујемо и имаћемо "јак почетак" .

Graph

05

Скупљање званичних потписа

Када дође време, у 7 дана морамо да скупимо преко 30 000 потписа да бисмо закон предложили Народној Скупштини. Потписе могу да скупљају сви који се на време јаве и узму званичну листу за скупљање потписа.

Зашто ће ваздух бити чистији када престанемо да користимо сирови лигнит?

Table
Circle