Народна иницијатива

У току новембра и децембра 2020. године преко 26000 грађана је потписало петицију на платформи Крени-промени и постало део кампање за забрану продаје СИРОВОГ лигнита.

На тржишту енергената већ постоји много квалитетнијих, издашнијих и мање штетних енергената.

Да би ова идеја била више од жеље десетина хиљада грађана, одлучили смо да јој дамо законску снагу кроз Уставом прописану форму Народне иницијативе.

Овако је изгледало прикупљање потписа!

На мапи испод се могло уживо пратити где се налазе екипе које скупљају потписе. Мапа се ажурирала на сваких сат времена па су информације увек биле тачне. Прикупљање потписа трајало је од 19. до 26. априла 2021.

Преко 200 волонтера у 10 градова Србије за 7 дана скупило је мало мање од 20000 потписа. Ово је за нас јако велики успех, уз оловке које не раде због хладноће, одлагања због броја заражених, али и пуно подршке суграђана, непроцењивог искуства и лепих тренутака. Нажалост, по Закону, ово није довољно да народна иницијативе добије снагу законског предлога и уђе у законодавну процедуру. Захваљујемо се свим грађанима који су потписали, другима поменули, донирали или на неки други други начин подржали кампању у фази прикупљања потписа за Народну иницијативу. Користећи друге тактике и легитимитет који даје подршка најмање 20 000 грађана, настављамо да радимо на увођењу забране употребе најнеквалитетнијег угља у Србији!

Прикључи се

Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити ваздуха